Zeestraat. Het leven van Constantijn Huygens (1596-1687)

Waarin opgenomen het historisch toneelspel:
Een liefde. Constantijn Huygens (1596–1687)
en de monoloog:
Een monument. Christiaan Huygens (1629–1695)

My Image
My Image

Toelichting bij Zeestraat


350 jaar geleden werd de Scheveningseweg onder de naam 'Zee-straet van 's Gravenhaghe op Schevening', in gebruik genomen. ‘Zeestraat. Het leven van Constantijn Huygens (1596-1687)’ vertelt over de totstandkoming van deze unieke weg en over het leven van Constantijn Huygens, raadgever van het Huis van Oranje, dichter, musicus, componist, secretaris van de Oranjes en diplomat. Hij was begaan met het lot van de Scheveningse vissersvrouwen die vroeg in de ochtend, een mand met vis op het hoofd, naar de Haagse vismarkt zwoegden over een kronkelend zandpad om hun vis te verkopen. Hij maakte het plan voor een brede verharde weg, de eerste klinkerweg in Holland buiten de bebouwde kom: de ‘Zeestraat’, die in de 19de eeuw grotendeels de naam Scheveningseweg kreeg.
De naar kwaliteit en schoonheid unieke Zeestraat van Constantijn Huygens is een metafoor voor het leven van een geniaal en uitzonderlijk man. De Italiaanse groothertog Cosimo de’ Medici bezocht Den Haag, reed naar zee over de ‘Zeestraat’ en meldde: ‘Nooit eerder werd een zo mooie weg gezien’.

Toelichting bij Een liefde

Constantijn Huygens was de zoon van Christiaan Huygens uit Terheyden bij Breda en van Susanna Hoefnagel uit Antwerpen. Zijn vader verrichtte goede diensten voor Willem van Oranje en werkte ook voor stadhouder Maurits in Den Haag. Daar in een huurwoning aan de Nobelstraat bij de Grote Kerk werd Constant geboren als tweede zoon, op 4 september 1596 om tien in de avond.
Constantijn Huygens - Nederlands dichter, musicus, componist, secretaris van de Oranjes en diplomaat – leefde en werkte in het hart van de Nederlandse zeventiende eeuw, de Gouden Eeuw van de noordelijke Nederlanden. Hij trouwde met Susanna van Baerle in 1627. Zij kregen vijf kinderen: vier zonen en één dochter. Susanna was 38 toen zij, kort na de geboorte van de dochter, overleed.
Constantijn Huygens had zowel vóór als na haar dood intensieve sociale contacten met vrouwen, waaronder Dorothea van Dorp, Helena Liefferts en Maria de Casembroot; maar hertrouwen deed hij niet. Bij haar dood schreef hij een prachtig sonnet voor de vrouw die hij ‘Sterre’ noemde en die, ondanks haar overlijden op jeugdige leeftijd, zijn grote liefde bleef.
Er zijn vele portretten van Huygens, waaronder van Michiel Janszoon van Mierevelt (1625 en 1641) en van Anthonie van Dijck (in 1632).

Toelichting bij Een monument

Christiaan Huygens, zoon van de 17de eeuwse Nederlandse dichter en diplomaat Constantijn Huygens, kreeg wereldfaam door zijn uitvindingen en scherpzinnige analyses van natuurkundige en sterrenkundige verschijnselen. Zijn vader was de levenskunstenaar, zoon Christiaan was de gedreven onderzoeker, die de ringen rond Saturnus benoemde en een slingeruurwerk ontwierp dat - een novum - de tijd nauwkeurig aangaf.
Zijn vader liet in Voorburg een bijzondere buitenplaats bouwen: Hofwijck. De laatste zeven jaren van zijn leven bracht Christiaan door op Hofwijck, nu bekend als het Huygensmuseum. De zolderverdieping is aan hem gewijd onder de naam ‘Christiaan tussen de sterren’. Een man als Christiaan Huygens verdient een monument, vinden velen. 1868, Petrus Cuypers ontwerpt voor Den Haag een twintig meter hoog monument. Het wordt niet geplaatst.

Boekgegevens

Titel:

Zeestraat

Subtitel:

Het leven van Constantijn Huygens (158601697)

Auteur:

Michel Meissen

Uitgeverij:

Stichting Historisch Theater

Jaar:

Oktober 2015

ISBN:

-

Pagina's:

90 (met illustraties)

Prijs:

€ 14,00

NB Een lijst met een honderdtal publicaties van Michel Meissen is te vinden in de openbare catalogus van de Koninklijke Bibliotheek. Het betreft vooral toneelwerk en leerboeken.

Voor ‘toneelwerk’ van Meissen zie elders op deze website