Michel Meissen

Michel Meissen

Michel Meissen

CV - M.J.E.M. Meissen

Michel Meissen (Voorhout,1941), burgemeesterszoon, socioloog. Woont in Den Haag, gehuwd, dochter en zoon, drie kleindochters. Werkte in de wetenschappelijke beleidsvoorbereiding op ministeries, was 26 jaar docent maatschappijleer op middelbare scholen, schreef leerboeken. Schreef vanaf zijn jeugd gedichten en toneelwerk. Schrijft sinds 2002 voltijds aan historische portretten en theaterwerk, wat leidde tot vijftien succesvolle theaterproducties. De Haagse stichting Historisch-Theater produceert zijn werk. December 2019: verhalenbundel ‘Een statig heer houdt rijtuig. 56 stemmen uit de Republiek’ (recente jubileumuitgave van uitgever Ambilicious). In te zien: in boekhandel.

Levensloop
Michel Meissen (Voorhout 1941) wordt geboren in een katholiek ambtenarengezin, volgt de middelbare school bij de Jezuïeten, Stanislascollege te Delft. Hij studeert van 1959 tot 1964 sociologie aan de Katholieke Hogeschool Tilburg. Speelt toneel, onder meer de rol van Romulus de Grote in de gelijknamige komedie van Friedrich Dürrenmatt. Binnen het studentenkorps Sint Olof is hij hoofdredacteur van studentenblad en van een almanakredactie, schrijft en treedt op in studentenkabaret Kunstbeenderen, studeert af in de bestuurswetenschappelijke richting.

Meissen werkt vanaf 1964 als dienstplichtig officier bij de afdeling sociologie en statistiek op het ministerie van Defensie, trouwt, wordt wetenschappelijk medewerker bij het stafbureau Culturele Zaken van het ministerie Cultuur Recratie en Maatschappelijk Werk onder minister mejuffrouw Klompé, wordt in 1976 docent maatschappijleer aan de Dalton Den Haag, schrijft leerboeken voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Meer dan 500.000 leerlingen werken met zijn leerboeken.

Vanaf 2002 legt hij zich toe op het bestuderen en beschrijven van opmerkelijke mannen en vrouwen in de Nederlanden na het jaar 1500. Zijn verhalen vormen het uitgangspunt voor historisch theaterwerk. In 2001 schrijft en regisseert hij voor de Dalton Den Haag het toneelstuk ‘Haagse Liefde, Close bij Kloos’, over de dichter Willem Kloos. In 2006 initieert hij de stichting Het Portret Spreekt. Na tien avondvullende producties, waaronder toneelstukken over Koning Willem I en koning Willem II, verlaat hij die stichting en initieert in 2015 de stichting Historisch-Theater (HT). Jaarlijks opvoeringen van nieuwe toneelstukken en monologen volgen.

Een deel van de rond 300 voorstellingen in dit genre vindt plaats in bijzondere locaties waaronder Paleis Het Loo te Apeldoorn, het Prinsenhof te Delft, het Koetshuis van Museum Van Loon te Amsterdam, het Binnenhof en het Haags Historisch Museum. In 2016 wordt het Zeeheldentheater, Zeeheldenkwartier Den Haag, het thuistheater.

Aan alle historische theaterstukken van Meissen liggen ‘historische verhalen’ ten grondslag. Een flink aantal daarvan is opgenomen in de bundel:

Een statig heer houdt rijtuig. 56 stemmen uit de Republiek.

Bibliografie
Zie catalogus Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, onder Meissen, Michel.